zondag 20 oktober 2013

La Bière de la Grande Armée

Als je bekend staat als iemand die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de brouwnijverheid, dan levert dat met enige regelmaat kleine schenkingen op. Krantenknipsels, bierviltjes, referenties naar archiefbronnen, en soms volle en lege bierflesjes. Tot die laatste categorie hoorde een geschenk van de Haarlemse stadsgids Thon Fikkerman. In dit geval een aluminium bierfles van de Engel-Brauerei uit Schwäbisch Gmünd in Duitsland.


Tot ik deze fles kreeg had ik nog nooit metalen bierflesjes gezien. De fles heeft een afbeelding van een militair te paard uit het leger van Keizer Napoleon, de titel is “Bière de la Grande Armée”. Inhoud van de fles 50 cl “Starkbier” met een alcoholpercentage van 7%, gebrouwen en gebotteld in Duitsland door de Engel-Brauerei in Schwäbisch Gmünd (Baden-Württemberg). Hoe het ooit gesmaakt heeft? Geen idee, want ik kreeg een lege fles…

De gebouwen van Engel Brauerei aan de Engelgasse
De producent bestaat inmiddels niet meer. Een onderzoekje op internet leerde dat de brouwerij gevestigd is geweest aan de Engelgasse 2 in Schwäbisch Gmünd. De brouwerij moest wegens faillissement in 2001 de deuren sluiten. Weliswaar werd een deel van het bedrijf voortgezet door de Stuttgarter Hofbräu AG, maar dat gold vermoedelijk voornamelijk contracten met afnemers, en niet de brouwactiviteiten in de oorspronkelijke vestigingsplaats. De brouwerij heeft vervolgens nog een tiental jaren leeg gestaan, tot aan de sloop in 2011. Zoals vele plaatsen in west Europa had ook Schwäbisch Gmünd een rijke brouwhistorie, met volgens het verhaal meer dan 200 brouwerijen, waarvan Engel de laatste was.
Het lijkt er op dat Engel voornamelijk overleefde door bier met een “gimmick” op de markt te brengen; vreemde namen werden soms bedacht. Naast het Bière de la Grande Armée werden bieren op de markt gebracht met fraaie namen als Bières des Druides, Golfers Choice, Neandertaler gesöff, Trompe La Mort, Vamp’Beer, Voodoo Dark en Weihnachts-Engel Festbier Esclusiv. De meeste tongen bracht het Fliegerbier in beweging. Als we de commentaren op internet moeten geloven hunkeren diverse mensen nog steeds naar dit bier. Door iemand werd gesuggereerd dat het Fliegerbier speciaal in aluminium flessen op de markt werd gebracht vanwege het mindere gewicht. Piloten (Flieger) konden op die manier hun bier makkelijker mee op reis nemen. Laten we hopen dat dit verhaal niet op de waarheid is gebaseerd. Immers, een kratje Fliegerbier à 7% in de cockpit zou de betrouwbaarheid van de Europese luchtvaart zeker niet bevorderen! Ik houd het er op dat de naam alleen als een verkoopstunt is gekozen.

Het beeldmerk van de brouwerij aan de gevel van het museum
In zekere zin betekende de sluiting van Engel ook de aanzet tot een positieve ontwikkeling. Een aantal onderdelen van het gebouw werd door een tweetal verzamelaars gered van de sloop, en deze zijn inmiddels onderdeel van de collectie van het Schwäbisch Gmünder Bier- und Jagd-Museum. Op een van de foto’s met een uitstalling van de bierflessen van Engel is zelfs mijn fles te herkennen…



Verwijzingen:
http://www.schwaebisch-gmuender-bier-und-jagd-museum.de/index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten